Boeken

Boeken over diabetes voor kinderen

Wil je meer te weten komen over type 1 diabetes dan zijn onderstaande (voorlees)boeken een kleine selectie uit een groot aanbod. Sommige boeken zijn gratis te verkrijgen via de diabetesverpleegkundige van het ziekenhuis waar je voor je diabetesbehandeling komt. Je kan er informatie vinden over de behandeling, de soorten insuline, het belang van voeding en de terugbetaling van materiaal (diabetesconventie voor kinderen tot 18 jaar). Daarnaast is er een (voorlees)boekje ‘Stap voor Stap’ waarin op kindermaat uitleg wordt gegeven met leuke prenten. Vraag ernaar bij je diabetesconventie!

Daarnaast raden we ‘Kijk, zoveel suikers’ aan dat werd nagelezen door prof. dr. Kristina Casteels, diëtiste Kristel Vande Kerckhove en verpleegkundige Eva Vandoorne. Zij maken deel uit van het zorgprogramma diabetes bij kinderen en adolescenten aan het UZ Leuven.

Er zijn heel wat leerrijke boeken geschreven over type 1 diabetes. Wij stellen alvast een kleine selectie (voorlees)boeken voor die zeker te moeite waard zijn om in huis te halen of op je school te gebruiken. Er zijn boeken voor alle leeftijdscategorieën.

Macy en Hippo

door Marc De Bel
(Uitgeverij Van Halewyck, 2018)

Het boekje over Macy en haar knuffelnijlpaard, Hippo, geschreven door Marc de Bel naar een idee van Mevr. Barbara Flamand, kan je via onze webshop verkrijgen. Barbara heeft een dochter Maria Macy die sinds 2006 type 1 diabetes heeft.

Macy en Hippo is speciaal geschreven voor kinderen vanaf 3-6 jaar maar ook voor scholen kan dit een heel educatief boek zijn. Diabetes grijpt immers diep in op je dagelijkse leven en dat van je ganse familie en omgeving. Je weet ondertussen al dat je op vaste tijdstippen moet eten, ook bepaalde hoeveelheden moet eten en dat je je bloedsuikerwaarden moet meten via vingerprikken of een sensor en insuline moet inspuiten met een pen of een insulinepompje moet dragen. Macy en Hippo zullen je leren dat je niet alleen bent met je diabetes.

Snuffie: het konijn met diabetes

door Esther Hosli en Cobi de Jong
(Uitgeverij TNO Preventie en Gezondheid, 2004)

Snuffie is een konijn dat type 1 diabetes heeft. Snuffie maakt alledaagse en bijzondere dingen mee waarbij type 1 diabetes om de hoek komt kijken. Het gaat bijvoorbeeld over buitenspelen, over een bezoekje aan het ziekenhuis, over uit logeren gaan en over Sinterklaas.

Het is een ideaal voorleesboekje voor kinderen vanaf 3-6 jaar. Kinderen met type 1 diabetes krijgen te maken met heel veel regeltjes die met eten te maken hebben: op tijd eten, niet te veel en niet te weinig eten en dan ook nog bloedsuikerwaarden meten en insuline spuiten. Moeilijk te snappen allemaal, als je nog zo klein bent. Peuters en kleuters met type 1 diabetes hebben regelmatig problemen met hun aandoening. Het boek helpt kinderen een positieve en opbouwende houding ten opzichte van hun aandoening te vormen en de diabetes een plaats in hun leventje te geven. Even goed kan het boek ook een steun zijn voor de ouders. 

Er is een bijhorende informatieboek ’25 uur per dag diabetes’ voor ouders en hulpverleners.

Taart voor Tuur

door Katrien Vandewoude en Anke Rymemams
(Uitgeverij Clavis BVBA, 2011)

“Bij Tuur is net type 1 diabetes ontdekt en daarom heeft hij een tijdje in het ziekenhuis gelegen. Hij had voortdurend grote dorst en moest veel plassen. Hij werd almaar magerder. Nu is hij gelukkig weer beter, maar hij moet elke dag bloedsuikerwaarden meten en insuline inspuiten. Hij moet ook opletten op wat hij eet. Vandaag gaat Tuur naar het verjaardagsfeestje van Lisa, waar hij met andere kinderen kan spelen. Tuur heeft dolle pret, maar plots …”

‘Taart voor Tuur’ is een helder prentenboek voor kinderen vanaf 5 jaar. Het boek vertelt het verhaal van een jongen met type 1 diabetes. In de informatieve bijsluiter krijgen volwassenen nuttige tips over hoe je een kind met type 1 diabetes kunt helpen en hoe je kunt uitleggen wat diabetes precies is. Dit boek kan een pedagogisch hulpmiddel zijn voor ouders, leerkrachten en opvoeders.

De Diabetes Survivalgids

door Luc Descamps
(Uitgeverij Schuyt & Co van Halewyck, 2013)

 Moet jij ook vaak je bloedsuikerwaarden meten en insuline spuiten? Weet je alles over hypers en hypo’s? Heeft koolhydraten berekenen geen geheim meer voor jou? Dan is de kans groot dat je type 1 diabetes hebt. Maar hoe moet je daarmee omgaan? Mag je echt geen suiker meer eten? Kan je nog wel sporten? Wat doe je als je overvallen wordt door een hypo? En ben je echt zo alleen als je soms denkt? Als je al deze vragen herkent, dan is dit boekje zeker iets voor jou! 

Dit boek werd gerealiseerd in samenwerking met de Diabetes Liga. Het werd geschreven voor kinderen vanaf 8-12 jaar.

De Droom van Losbolle Rina

door Marc de Bel
(Uitgeverij Krawat, 2019)

Ik heet Rina. Rina Blomme. Sander Vermeer en zijn pestkopvrienden noemen me Bolle Rina, omdat ik ervan droom om later een wereldberoemde ballerina te worden. De nieuwe balletjuf vind mij echter niet lenig en pezig genoeg.

En soms ook wat lui en niet bij de les. Ik voel me inderdaad af en toe wat moe en wazig in mijn hoofd. Dat komt door mijn bloedsuikerspiegel. Kinderen met type 1 diabetes moeten die goed in de gaten houden. Maar dat is niet altijd makkelijk. Zeker niet als je zo'n losbol bent als ik, graag taartjes eet en bent uitgenodigd op het verjaardagsfeest van het jaar.

Helaas voor Rina valt dat superfeest in het water. Gelukkig is Hippo er nog... En hoe! 

Dit boek is een initiatief van vzw BOEKBOEKFUNd in samenwerking met vzw VDKA, Vlaamse Diabetescentra voor Kinderen en Adolescenten, geschreven voor kinderen vanaf 8-12 jaar maar voorlezen kan vanaf 5 jaar.

 
 Op avontuur met Nassie

 door Naziha
 Ou-Salah 
(Uitgeverij 
 Boekscout, 2021)

Laat je meenemen op avontuur door de ogen van Nassie, een vrolijke jongen met diabetes type I. Nassie neemt je mee in zijn avontuur naar de boerderij van boer Billy en tante Luna en zijn avontuur naar de zee. Twee verhalen die apart te lezen zijn, maar één boodschap vormen: Nassie heeft meer zorg nodig maar is eigenlijk heel gewoon. Een prachtig kijk- en voorleesboek voor de kleinsten en een handige documentatiebron voor schoolgaande kinderen.