Spelletjes

Spelletjeszone

Hippo hoopt dat jullie een fijne kindertijd beleven en wil jullie bijstaan. We hebben enkele leuke kleurplaten voorzien van Hippo en Macy voor de allerkleinsten maar Hippo en Macy houden enorm van gamen. Jullie ook? Er zijn allerhande leuke apps die jullie meer kunnen leren over jullie ziekte en hoe jullie die best onder controle houden. De meeste apps zijn enkel beschikbaar in het Engels. 

Al wat ouder en zoek je een slim diabetesmaatje waarmee je de uitdagingen met type 1 diabetes vol vertrouwen aan kunt gaan? Zoek je een app die een goede koppeling tussen de app en je insulinepomp of sensor heeft? Wil je je gegevens analyseren, zeker voor diegenen met een insulinepomp, heb je naast je bloedsuikerwaarden, eventuele activiteiten en koolhydraten toch ook je basaal standen nodig…. dan is MySugr heel informatief. Daarnaast is er ook Tidepool, een Amerikaanse open source en non-profit organisatie die met hun app Tidepool mobile alle meetwaarden en koppelingen met sensoren en pompen slimmer toegankelijk willen maken. Check it out!

Hippo stelt alvast enkele interessante apps voor:

mySugr Junior

 Dit is Hippo zijn absolute favoriet. Er is ook een versie voor volwassenen maar de kinderversie (vanaf 6-10 jaar) is zeker de moeite waard om uit te testen. Er zijn heel veel jongeren en jongvolwassene die de MySugr app al gebruiken. Deze app is ontwikkeld door een Oostenrijkse startup met als motto: “Make diabetes suck less”. 

De junior versie heeft als hoofdpersonage een mooi en snugger diabetesmonster dat je drilt door je goede diabetesmanagementpraktijken te leren. Je leert dus op een plezierige manier je bloedsuikerwaarden bij te houden, je maaltijden en suiker (koolhydraten) te tellen, je insuline te doseren en andere kleine zaken bij te houden die belangrijk zijn voor je gezondheid. Je kan zelfs aangeven hoe je je voelt met enkele emoticons. Door deze notities te maken zal het diabetesmonster je aanmoedigingen.

Deze app is ook heel leuk voor je ouders. Er is een ouderlink. De app bestaat immers uit 2 onderdelen: één voor jezelf en één voor je ouders. Wanneer je een notitie maakt of iets ingeeft kan deze informatie naar de smartphone van je ouders gestuurd worden zodat ze je een beetje in het oog houden wat je type 1 diabetes betreft. Je ouders kunnen je zelfs antwoorden. Wij vinden de mySugr Junior de best ‘game’ app voor kinderen (en hun ouders) om te leren omgaan met hun type 1 diabetes. Het is gebruiksvriendelijk, heeft een unieke interface en heeft oudertoezicht (☺).

Carb counting with Lenny

(Suikers (koolhydraten) tellen met Lenny)

 Deze app bestaat uit een reeks spelletjes, die door Medtronic zijn bedacht en gehost worden door Lenny, de leeuw met type 1 diabetes. Het is een app die je kan leren hoe je suikers (koolhydraten) moeten tellen. Er zijn verschillende onderdelen: “Carb or No Carb?, Compare the Carbs!, Guess the Carb!, and Build A Meal!”

De spelletjes zijn hoofdzakelijk informatief en minder gericht op leren omgaan met je type 1 diabetes in vergelijking met de MySugr app. Naast de spelletjes heeft de website ook nog andere leuke activiteiten voor kinderen vanaf 4 jaar maar Hippo denkt dat alle leeftijdscategorieën ze leuk gaan vinden, zelfs je oma’s en opa’s of leerkrachten. Ga zeker eens snuffelen op hun website! Hippo heeft deze spelletjes al uitgeprobeerd!

Monster Manor

 Deze app moet je zeker eens uittesten! Cool stuff! Monster Manor is ontworpen door Sanofi tesamen met Ayogo Health en Diabetes UK voor kinderen vanaf 6-10 jaar. De opzet van het spel is heel eenvoudig. Je vult je bloedsuikerwaarden en andere gegevens in en je krijgt hiervoor piñatas. Een piñata is een felgekleurde figuur, meestal gemaakt van papier-maché, die traditioneel gevuld is met zoetigheden, vruchten en cadeaus. Bij Monster Manor zijn deze piñatas gevuld met verschillende leuke traktaties zoals “bonen” die je doen groeien en waardoor je monsters kan toe-eigenen, of “goud’ waarmee je huisdieren en attributen voor je monsters kan kopen. 

De app is ook gelinkt aan BlueLoop, een diabetes tracking en monitoring app. Op deze manier kunnen je ouders je waarden bekijken. Een heel leuke feature is dat je ouders je een extra-speciale piñata kunnen sturen met nog leukere voorwerpen. Zo kunnen jullie samenwerken om jouw diabetes onder controle te houden.

Kleurplaten

We hebben enkele leuke kleurplaten voorzien van Hippo en Macy voor de allerkleinsten. Klik op de kleurplaat om hem te downloaden: