Spelletjes

Spelletjeszone

Hippo hoopt dat jullie een fijne kindertijd beleven en wil jullie bijstaan. We hebben enkele leuke kleurplaten voorzien van Hippo en Macy voor de allerkleinsten maar Hippo en Macy houden enorm van gamen. Jullie ook? Er zijn allerhande leuke apps die jullie meer kunnen leren over jullie ziekte en hoe jullie die best onder controle houden. De meeste apps zijn enkel beschikbaar in het Engels of Frans. 

Al wat ouder en zoek je een slim diabetesmaatje waarmee je de uitdagingen met type 1 diabetes vol vertrouwen aan kunt gaan? Zoek je een app die een goede koppeling tussen de app en je insulinepomp of sensor heeft? Wil je je gegevens analyseren, zeker voor diegenen met een insulinepomp, heb je naast je bloedsuikerwaarden, eventuele activiteiten en koolhydraten toch ook je basaal standen nodig…. dan is MySugr heel informatief. Daarnaast is er ook Tidepool, een Amerikaanse open source en non-profit organisatie die met hun app Tidepool mobile alle meetwaarden en koppelingen met sensoren en pompen slimmer toegankelijk willen maken. Check it out!

Hippo stelt alvast enkele interessante apps voor:

GlucoZor®

Deze app is het resultaat van een samenwerking tussen Dinno Santé en de vereniging "Aide aux Jeunes Diabétiques" en is ontworpen voor kinderen tussen 8 en 12 jaar. De app kan je helpen diabetes beter te begrijpen en houdt rekening met voeding, lichaamsbeweging en insulinedosis.

De GlucoZor® app heeft een diabetische dinosaurus die in een kleurrijke en aantrekkelijke omgeving jou als speler uitnodigt om voor hem te zorgen, door hem eten te geven en te entertainen terwijl zijn bloedsuikerspiegel 'in range' moet blijven, en in het bijzonder door hem de juiste dosis insuline toe te dienen. Cool, niet?

Om het spel interactief en motiverend te maken, kunnen allerlei leuke activiteiten worden ontgrendeld (o.a. schilderen, ballonvaren, skateboarden, jacuzzi, enz...).

Je wordt uitgenodigd om verschillende uitdagingen aan te gaan (al dan niet gekoppeld aan het beheer van diabetes, bijvoorbeeld: het geven van een evenwichtige maaltijd) om de nodige gouden munten te verdienen en activiteiten voor je dinosaurus te verzamelen. Door de verschillende scenario's zal GlucoZor ook je ouders, je broers en zussen, je leerkrachten en zelfs je artsen 😜 leren jou beter te ondersteunen in jouw dagelijks leven. De game geeft jou alle vrijheid van handelen en betrekt je bij het leven van de dinosaurus door de leiding te nemen over zijn diabetes.

Carb counting with Lenny

(Suikers (koolhydraten) tellen met Lenny)

Deze app bestaat uit een reeks spelletjes, die door Medtronic zijn bedacht en gehost worden door Lenny, de leeuw met type 1 diabetes. Het is een app die je kan leren hoe je suikers (koolhydraten) moeten tellen. Er zijn verschillende onderdelen: “Carb or No Carb?, Compare the Carbs!, Guess the Carb!, and Build A Meal!”

De spelletjes zijn hoofdzakelijk informatief en minder gericht op leren omgaan met je type 1 diabetes. Naast de spelletjes heeft de website ook nog andere leuke activiteiten voor kinderen vanaf 4 jaar maar Hippo denkt dat alle leeftijdscategorieën ze leuk gaan vinden, zelfs je oma’s en opa’s of leerkrachten. Ga zeker eens snuffelen op hun website! Hippo heeft deze spelletjes al uitgeprobeerd!

Monster Manor

Deze app moet je zeker eens uittesten! Cool stuff! Monster Manor is ontworpen door Sanofi tesamen met Ayogo Health en Diabetes UK voor kinderen vanaf 6-10 jaar. De opzet van het spel is heel eenvoudig. Je vult je bloedsuikerwaarden en andere gegevens in en je krijgt hiervoor piñatas. Een piñata is een felgekleurde figuur, meestal gemaakt van papier-maché, die traditioneel gevuld is met zoetigheden, vruchten en cadeaus. Bij Monster Manor zijn deze piñatas gevuld met verschillende leuke traktaties zoals “bonen” die je doen groeien en waardoor je monsters kan toe-eigenen, of “goud’ waarmee je huisdieren en attributen voor je monsters kan kopen. 

De app is ook gelinkt aan BlueLoop, een diabetes tracking en monitoring app. Op deze manier kunnen je ouders je waarden bekijken. Een heel leuke feature is dat je ouders je een extra-speciale piñata kunnen sturen met nog leukere voorwerpen. Zo kunnen jullie samenwerken om jouw diabetes onder controle te houden.

Kleurplaten

We hebben enkele leuke kleurplaten voorzien van Hippo en Macy voor de allerkleinsten. Klik op de kleurplaat om hem te downloaden: