Wat is type 1 diabetes?

Wat is type 1 diabetes?

Je lichaam bestaat uit miljoenen celletjes die de ganse dag hard moeten werken en daarvoor is er veel energie of brandstof nodig. Brandstof (in de vorm van suiker of glucose) zorgt ervoor dat je kan groeien, spelen, praten, nadenken, lopen, slapen… Je lichaam heeft altijd honger en is gek op suikers of met een ingewikkeld woord gezegd koolhydraten. Er zijn snelle en trage suikers. Snelle suikers zitten in taart, chocolade, druivensuiker, en in frisdrank maar die zijn snel opgebruikt. Trage suikers zitten in aardappelen, pasta, rijst, brood en daardoor heeft je lichaam minder snel honger. Insuline zorgt ervoor dat de suikers door de celletjes kunnen opgenomen worden.

Wanneer je type 1 diabetes hebt, blijven de celdeurtjes dicht. De suiker kan dus niet naar binnen en blijft rondhangen in je bloed. Hierdoor worden de bloedsuikerwaarden in je lichaam te hoog en spreken we van hyperglycemie. Je lichaam krijgt daardoor te weinig energie. Je eet wel, maar het komt niet op de goede plaats terecht. Je plast de suiker (energie) uit. Je moet vaak naar toilet en je hebt dorst. Je wordt mager, terwijl je goed eet. Je voelt je moe en niet prettig. Heel vervelend.

Type 1 diabetes is tot nu toe nog niet te genezen. In het kinderziekenhuis zal een heel team van dokters en verpleegsters je leren hoe je elke dag je bloedsuikerwaarden moet meten, hoe je insuline moet injecteren en hoe je suikers, je weet wel die koolhydraten, moet telen. Het team zal ook je mama en papa heel goed opleiden zodat ze je optimaal kunnen helpen. Voel jij je verdrietig of boos dan kan je dit met een speciale dokter, de kinderpsycholoog, bespreken. Heel veel kinderen gebruiken tegenwoordig een glucosesensor om hun bloedsuikerwaarden te controleren en hebben een insulinepomp. Wil je meer te weten komen over type 1 diabetes en de verschillende behandelingen dan kan je op de website van jouw diabetesconventie zeker meer informatie vinden.

Hoe krijg je type 1 diabetes?

Het is echt alleen maar pech! Het kan iedereen overkomen en heeft niets met te veel snoepen te maken. Dokters en wetenschappers weten eigenlijk nog altijd niet hoe je type 1 diabetes krijgt. 

Ze denken dat er allerlei oorzaken zijn zoals de doorgemaakte infecties in je babytijd, de hoeveelheid zonlicht en vitamine D, de barrièrefunctie van je darm, of je borstvoeding of flesvoeding hebt gekregen… Wat hun exacte rol is, is nog niet duidelijk. Er wordt nog volop onderzoek naar gedaan.